festival pomirenja, novi sad

SPEAK UP

Drugi Festival pomirenja u septembru u Novom Sadu

Milan Damjanović

- 05.30.2023

U Novom Sadu će se od 7. do 10. septembra organizovati drugi Festival pomirenja, u organizaciji Kulturanove i profesora i profesorica sa Filozofskog fakulteta.

Prvi Festival pomirenja organizovan je u junu 2022. godine, u okviru titule koju je Novi Sad imao kao Evropska prestonica kulture. Kako kaže Tijana Karić iz programskog i organizacionog odbora Festivala pomirenja, ono što su ona i njene kolege i koleginice sa Filozofskog fakulteta želeli postići jeste da doprinesu pomirenju u širokom smislu, ne samo kada je reč o međuetničkom pomirenju nakon ratova 90-ih, već i u širem društvenom kontekstu.

„Mi smo veoma ponosni na taj program od prošle godine jer je uključivao jedan veoma širok spektar govornika. Imali smo tribine, imali smo po tri događaja svakog dana i to smo sprovodili u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Beograda i sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju koji nam je takođe bio partner i koji je organizovao i vodio jednu tribinu. Teme kojima smo se bavili su bile različite - bavili smo se nacionalizmom, odnosno time kako se razume nacionalizam u 21. veku, zatim time kako se istorija zloupotrebljava da bi se sprečio dolazak do pomirenja i kako se istorija može koristiti u svrhu promocije pomirenja. Imali smo i tribinu koja se bavila nečim što se zove „kompetitivna viktimiziranost“, odnosno time kako to izgleda kada se različite grupe koje su nekada bile u konfliktu bore za status žrtve i kako to sprečava ostvarivanje pomirenja“, objašnjava Karić.

Pored toga, prošle godine Festival pomirenja je takođe imao kulturno-umetničku komponentu. Drugog dana prikazan je film "Muškarci ne plaču" sarajevskog režisera Alena Drljevića, nakon čega je usledila diskusija sa njim. Festival je obuhvatio i dva koncerta, kao i izložbu „Na mirnoj strani ulice“, gde su zapravo mladi prepravljali grafite koje su nalazili na ulicama u poruke mira.

„To je zaista jedna jako lepa kombinacija akademskog i kulturno-umetničkog programa i to je nešto što se nama jako svidelo i što želimo da zadržimo i ove godine“, kaže Tijana Karić.

Ono što je novost na Festivalu pomirenja ove godine jeste organizovanje letnje škole za dvadeset jednu mladu osobu iz šest zemalja Zapadnog Balkana.

„Mladi će u okviru letnje škole imati najpre dve radionice, a zatim će taj program biti praćen uveče govornim programom, tj. tribinama koje će se baviti različitim temama i nakon tribina biće organizovan svake večeri po jedan kulturni ili umetnički događaj. Dakle, što se tiče letnje škole, tu smo takođe primenili taj koncept kombinacije akademskog i kulturno-umetničkog aspekta“, objašnjava Karić.

Ona dodaje da je u današnjem društvenom i političkom kontekstu veoma važno da upravo mladi govore o temama pomirenja.

„Ja bih rekla da je možda najvažnije da mladi o tome pričaju. Cilj ovih programa i celog festivala jeste da otvaramo teme kojima u našim društvima generalno izbegavamo da se bavimo ili koje su tabu teme. Na primer, ove godine planiramo da govorimo o rodnom aspektu pomirenja, kao i o deci koja su rođena iz rata, o tome kako obrazovanje, mediji i umetnost u javnom prostoru mogu da se koriste u svrhu promocije pomirenja. Mislim da je ključno da mladi o tome razgovaraju i da se bave ovim temama, jer oni preuzimaju noseće uloge u našim društvima“, zaključuje Tijana Karić iz programskog i organizacionog odbora Festivala pomirenja.

Autor: Milan Damjanović

Ovaj medijski sadržaj nastao je kao deo projekta “Speak Up” podržanog kroz Program malih medijskih grantova Nezavisnog udruženja novinara Srbije, a koji partnerski sprovode Asocijacija Kulturanova i Sun Radio. Stavovi autora i sagovornika izrečeni u medijskim sadržajima ne predstavljaju stavove donatora i redakcije.

CHECK OUT