nije zivot tegla ajvara

NAŠE PRIČE

Nije život jedna tegla ajvara

Introspektiv(n)a

- 08.07.2018
introspektivna

Jel ste primetili da ljudi imaju neverovatnu potrebu da se vezuju za svoje etikete? Od Doktor nauka do Ponosna tetka jednog malog andjela.
Al' aj što imaju potrebu da se drže ko pijan plota stvari izvan sebe kako bi se definisali pred sobom i drugima, nego što imaju neverovatnu potrebu da i druge privežu za neki plot. Iz te potrebe potiče slavno pitanje:

“Čime se ti baviš u životu?”

“Aaa, ti si vaspitačica...”
Odmah u glavi otvaramo razne foldere u koje bismo mogli da strpamo tu osobu naspram date informacije.

1. Voli decu.
2. Nema para.
3. Ili jako voli decu ili nije baš najbistrija (ko još u Srbiji može da živi od toga?).
4. Iz škole verovatno ima samo žensko društvo - potencijalno seksualno neiskusna/isfrustrirana.
5. Možda poznaje Slađu.

I kao, super. Sad nešto znamo o toj osobi. Jer iskreno... mrzi nas da se udubimo dalje. Da uložimo sebe, svoje vreme da zapravo upoznamo druge. Da zagrebemo i vidimo da li se baš tu nalazi dobitak… Možda ona voli Doors-e, možda bi uvek grešila na istom mestu kad peva "Hello, I love you" ispod tuša dok ti pereš zube. Možda bi te pokrivala do ušiju i ljubila u čelo svaki put kad bi se tiho iskradala na posao da te ne probudi. Možda je ne interesuju pare jer vidi vrednost u malim stvarima u životu, u zalasku sunca, u osmesima dece, u dugim pogledima, u nežnim dodirima koji su na ivici golicanja, u palačinkama, životinjama, krošnjama drveća i suncu…

Ali da, u pravu si. Poznaje Sladju.

Zato i ne volimo kad čujemo da neko radi nešto u šta se ne razumemo.
“Ja sam Marko, radim na špedicijama.”
Šta? Koji moj, gde sad da te turim?
Marko i svi drugi čiju mi etiketu ne prepoznajemo odmah lete u jednu od dve kategorije napravljene spram opasnosti/rizičnosti etikete koju ne razumemo - dosadan ili misteriozan.
Puj! Nalepi Marku tu etiketu na čelo pa da nastavimo da pričamo.
“Ej Marko, sori al' evo baš mi se nešto prispavalo. Moram sutra rano da ustanem - znaš, ja sam vaspitačica... Pozdraviću Sladju.”

I te etikete su nam zaštita. Kad ne znamo sebe dovoljno dobro, kad nam nije dan, kad se bojimo da budemo ranjivi pred drugima… One tako ostaju sa nama godinama, oblikuju naše misli, postupke, nas. Ukopavaju nas sve dublje u ideju nas samih šta smo i ko smo, a bez dovoljno promišljanja, iskreno.

maxwell stuart tag, nije zivot tegla ajvara

A prosto je neverovatno koliko bi čovek mogao da se promeni za godinu dana. Do te mere da ne bi sam sebe prepoznao. Jedini razlog zašto mislimo da ne možemo jeste zato što jedni drugima govorimo da je tako.

Istina je da je jedina stalna stvar Promena. Menjaju se mesta, menjaju okolnosti a zašto ne bi ti?

Zašto si se ukalupio, što si se učaurio? Što ne probiješ opnu, ne izletiš kao leptir?

Gušiš se, guše te, svi oni koji su na tebe stavili etiketu da te lakše prepoznaju na polici i uzmu kad si im potreban. Nisi ti tegla ajvara, da stojiš 2 sezone u istom stanju dok neko ne dodje i odvrne poklopac. Odvrni ga sam, nek klikne nešto, nek udje vazduh u tu tvoju pritegnutu glavu, nek izlete titule nabijene pritiskom porodice i društva, nek se ubudjaju tvoje ustajale misli, nek lete u kantu.

Možeš ti šta hoćeš, da budeš i slatko od višanja i kiseli krastavac, nek se nalepnice lepe jedna preko druge dok ih se ne bude toliko da nijedna više nema smisla i nema druge nego da ih sve sastružeš pod mlazom mlake vode. Oguli ih. Oguli se. Ogoli se. Budi samo posuda kroz koju prolaze stvari, iskustva, ljudi, razgovori, ideje i snovi. Nikad više nemoj da se zatvoriš. Ti si samo ono što veruješ da si danas. Juče je prošlo i ne postoji, sutra svejedno dolazi, izaberi koji TI će ga sačekati.

Ti nisi etiketa na tegli. Ti nisi Otac ni Majka, nisi Ćerka ni Sin, nisi Rodjak ni Stranac, nisi Poštar ni Pekar, Kurva ni Svetac, nisi Akoholičar, nisi Štedljiv, nisi Roker, nisi Neodgovoran, nisi Komšija, nisi Srbin, nisi Poguban ni Divan, nisi ništa što drugi vide ili kažu da jesi. Ti si samo ono što ti veruješ da jesi… ma ne, nisi čak ni to. Ti samo jesi.

Zato menjaj sebe. Ko boje na zidu, ko filter od klime, ko posteljinu, ma ko čarape. Uvek može šarenije, svežije, čistije, zanimljivije. Uvek možeš biti bolja verzija sebe, zato slobodno... Menjaj se.

Copyright © 2022 / Introspektiv(n)a / sunradio.rs

CHECK OUT