on the record

SPEAK UP

Održan međunarodni festival studenata novinarstva „On the Record“ u Novom Sadu

Milan Damjanović

- 05.30.2023

Ovogodišnji, osmi po redu međunarodni festival studenata novinarstva „On the Record“ održan je 26. i 27. maja, u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu i Radio kafeu.

I ove godine festival je, pored studenata novinarstva iz Srbije, ugostio studente i studentkinje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Tročlani žiri takođe su činili novinari i novinarke iz država regiona - Nadina Maličbegović iz Al Džazire, autorka radijske emisije „Žena u kutiji“ Milica Kravić Aksamit i Zoran Stajčić, novinar hrvatskog portala „Ravno do dna“.

Program festivala, osim predstavljanja studentskih radova, obuhvatio je i predavanja „Obrazovanje novinara u doba dezinformacija“ Lorensa Pitaka sa Univerziteta Države Vašington i „Gubitak poverenja i rastuća polarizacija“ Alesia Kornie sa Univerziteta u Dablinu, kao i tribinu na temu „Kriza novinarskog identiteta“.

Ovogodišnji takmičarski deo festivala obuhvatio je četiri kategorije - članak i reportaža, video forma, audio forma i istraživačka priča. Pored toga, dodeljena je i nagrada publike. Svečano uručenje nagrada za najbolje radove održano je u subotu, 27. maja u Radio kafeu u Novom Sadu, čime je i završen ovogodišnji „On the Record“.

Prilikom dodele nagrada, žiri je naglasio visok kvalitet radova koji su učestvovali u selekciji ove godine, kao i važnost i relevantnost tema kojima su se studenti i studentkinje bavili. Neke od njih su - vršnjačko nasilje, prava marginalizovanih grupa, nasilje prema ženama i veštačka inteligencija. Program festivala završen je okupljanjem i druženjem u Radio kafeu, gde je muziku puštao DJ Smuk.

Autor: Milan Damjanović

Ovaj medijski sadržaj nastao je kao deo projekta “Speak Up” podržanog kroz Program malih medijskih grantova Nezavisnog udruženja novinara Srbije, a koji partnerski sprovode Asocijacija Kulturanova i Sun Radio. Stavovi autora i sagovornika izrečeni u medijskim sadržajima ne predstavljaju stavove donatora i redakcije.

CHECK OUT