promocija knjige, beda ljudskih prava, filip balunović

SPEAK UP

Održana novosadska promocija knjige „Beda ljudskih prava“ Filipa Balunovića

Milan Damjanović

- 05.24.2023

Promocija knjige "Beda ljudskih prava - pandemija, desnica i nauka kao novo polje političke borbe" autora Filipa Balunovića koju je nedavno objavio Fakultet za medije i komunikacije, održana je 16. maja u novosadskoj knjižari Zenit.

Knjiga prolazi kroz kratku istoriju ljudskih prava, problematizuje domete oslanjanja na ljudska prava kao okvira za politike emancipacije i ukazuje na neočekivan razvoj događaja tokom pandemije, u kom su akteri sa političke desnice protivljenje epidemiološkim merama i vakcinama zasnivali upravo pozivajući se na ljudska prava.

Pred okupljenima u knjižari Zenit, o istoriji ljudskih prava i njihovoj manipulaciji u neoliberalnom sistemu razgovarali su autor knjige Filip Balunović, dramaturg Ivan Velisavljević, a razgovor je moderirala novinarka Irena Čučković.

Na samom početku razgovora autor se osvrnuo na događaje koji su mu poslužili kao inspiracija i povod da napiše knjigu:

- Na društvenom nivou su se dešavale specifične stvari u pandemiji, gde su protivnici vakcine i epidemioloških mera dolazili sa različitih strana ideološkog spektra. Međutim, ono što je specifično za desnu instrumentalizaciju ljudskih prava jeste da je ona na desnici politizovana, da levica nije politizovala ono što nije postojalo među nekim ljudima koji su levo orijentisani, a to je protivljenje nauci, naučnim saznanjima, preporukama i regulativama koje su dolazile od strane države u tom momentu - objasnio je Balunović.

Dramaturg Ivan Velisavljević istakao je da njemu lično nije nimalo paradoksalno to što, kada je reč o pandemiji, desničarski diskurs preovladava u kontekstu instrumentalizacije ljudskih prava, poput parole „Moje telo, moj izbor!“ koja je udarna u antivakserskom pokretu:

- Nije nimalo čudno da je desnica preuzela tu političku sferu ljudskih prava i da je vrlo cinično počela da je upotrebljava za svoje ciljeve. Mislim da to nije ni paradoksalno, dakle, u samom temelju ljudskih prava i građanskog drušva se nalazi taj rascep koji je onda moguće upotrebiti za razne agende, ne samo za agendu liberalnog centra. Taj proces postoji već dugo, u vidu organizovanja desnice u praksi u oblike civilnog društva i organizacije koje zastupaju ljudska i manjinska prava, kako Filip vrlo detaljno piše u knjizi - rekao je Velisavljević.

Veoma važan deo razgovora, kao i same knjige, posvećen je specifičnom odnosu prema nauci, njenom protivljenju i nepoverenju kao elementu diskursa ekstremne desnice. Autor knjige je kroz razgovor podvukao paralelu između nauke i komunizma rekavši:

- Za vreme Hladnog rata postojao je taj bauk komunizma, koji je bio jako izražen u SAD-u i taj strah kojim su nazivali sve što je bilo u vezi sa bilo kakvom regulacijom, solidarnošću, saosećajnošću. Na neki način je nauka zauzela to mesto komunizma, posebno kada je reč o debati o klimatskim promenama. Naučnici i nauka sada stoje na mestu gde je ranije bio komunizam, kao i uverenje da se iza pronaučnog stanovišta krije neka komunistička zavera, što je kasnije bilo veoma izraženo i u pandemiji. – istakao je Filip Balunović.

Na pitanje koliku ulogu i uticaj na građane imaju poznate ličnosti o formiranju negativnog stava i protivljenju vakcinaciji, dramaturg Ivan Velisavljević je rekao:

- Imaju velikog uticaja, Filip u knjizi pominje termin „piramida teorija zavere“ na čijem vrhu stoje poznate ličnosti koje, pored masmedija i termina „infuenser“, mogu da utiču na veliki broj ljudi. Međutim, ne bi oni mogli da utiču, da baza već nije pripremljena. Tu se donekle i ne slažem sa autorom, ja mislim da se antinaučni sentiment kod nas nije toliko primio, za razliku od Amerike, tj. da u istočnoj, post-socijalističkoj Evropi ljudi još imaju poverenja u nauku - rekao je Velisavljević.

Poslednji deo razgovora ticao se viđenja budućnosti ljudskih prava i na globalnom i na lokalnom nivou. Balunović smatra da bi ljudska prava trebalo posmatrati kao sredstvo, a ne kao cilj:

- Pitanje kako ćemo kritikovati ljudska prava je isto veoma važno. Mislim da nije zadatak da od sebe gurnemo ljudskopravašne ratnike. Kao što su oni kooptirali socijaldemokratsku levicu, ja mislim da je sada vreme da malo radikalnija levica kooptira ljudska prava. Možda korišćenje ljudskih prava kao sredstva, a ne cilja po sebi, uz vrlo otvorenu kritiku svega što u vezi sa njima ne valja, može da bude neki intelektualni put, a politički je već drugo pitanje - poentirao je autor knjige Filip Balunović.

Promocija knjige završena je pitanjima publike i kratkom diskusijom.

Autor: Milan Damjanović

Autorka fotografije je Divna Prusac.

Ovaj medijski sadržaj nastao je kao deo projekta “Speak Up” podržanog kroz Program malih medijskih grantova Nezavisnog udruženja novinara Srbije, a koji partnerski sprovode Asocijacija Kulturanova i Sun Radio. Stavovi autora i sagovornika izrečeni u medijskim sadržajima ne predstavljaju stavove donatora i redakcije.

CHECK OUT